21.6.10

Η Ελευθερία

Η φίλη μου η Ελευθερία είναι στην ζωή μου απο τα παιδικά μου χρόνια. Κοιμόμασταν η μια στο σπίτι της άλλης και τα απογεύματα κάναμε πως πίναμε καφέ στην βεράντα ενώ οι συζυγοί μας είχαν υπηρεσία. Ο μπαμπας της ήταν πυροσβέστης και μας ανέβαζε στο φορτηγό και εμείς αργότερα μόνες μας φανταζόμασταν να σιδερώνουμε την στολή του καλού μας και να τραγουδάμε. Κάθε βράδυ λέγαμε και απο ενα μυστικό μας και μετά κοιμόμασταν. Τα καλοκαίρια, τα μεσημέρια μπαίναμε απο την πίσω πόρτα στα φρεσκοσφουγγαρισμένα λευκά πλακάκια της κουζίνας και με τις με μαυρες πατούσες μας περπατούσαμε προς το ψυγείο για παγωτά. Και πάντα κάθε απόγευμα αναρωτιόμασταν που μας κατάλαβαν.
Η Ελευθερία μου κρατούσε παρέα τα βράδια με τους πρώτους έρωτες, έγραφε πρώτη πάντα στο λευκωμά μου και έχω ένα ολόκληρο κουτάκι απο σημειωματά της κομμένα απο σελίδες βιβλίου.
Η φίλη μου στο Γυμνάσιο με περίμενε κάθε μεσημέρι να σχολάσουμε μαζί και περπατούσαμε μέχρι το σπίτι λέγοντας πότε αστεία, πότε φιλοσοφίες, ή σκαρφιζόμασταν πονηριές και ψέματα για να μας αφήσουν να πάμε στην χοροεσπερίδα της Γ΄Λυκείου. Κάθε φθινόπωρο περνούσαμε μαζί κατάθλιψη και κάθε Χριστούγεννα ανταλλάσαμε κόλλες αλληλογραφίας σαν δώρο. Εχουμε κλάψει άπειρες φορές η μια στην άλλη, έχουμε ξεράσει απο άγχος εξετάσεων στις τουαλέτες του σχολείου, έχουμε χοροπηδήσει απο την χαρά μας για βαθμολογίες, έχουμε κάνει μαζί κοπάνες με βιβλία κρυμένα μέσα απο τις μπλούζες. Εχουμε κρύψει σκονάκια και στην πενταήμερη όταν έκανα πυρετό έμεινε μαζί μου στο δωμάτιο για να με φροντίσει. Φώναζα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και εκείνη γελούσε και πρόσθετε Η΄ΘΑΝΑΤΟΣ... και μετά έκανε λογοπαίγνια για το δικό μου όνομα. Με κοροιδευε οτι έγω έχω στο ονομά μου ένα Υπουργείο, μια χώρα κοντά στην Ρωσία και μια πολιτεία στην Αμερική. Εκείνη ήταν η μοναδική που προσπάθησε να με αποτρέψει να πάρω μια μεγάλη λάθος απόφαση στα 17 μου (δεν την άκουσα) και εκείνη μου κρατούσε το χέρι όταν οι συνέπειες έπεσαν στο κεφάλι μου.
Μετά το σχολείο εκείνη έφυγε για το εξωτερικό. Αλληλογραφούσαμε και δίναμε συμβουλές η μια στην άλλη. Εκείνη τελικά έμεινε μόνιμα εκεί. Στην αρχή μιλούσαμε σχεδόν κάθε μέρα έστω και για λίγο στο τηλ. ή με μηνύματα. Μετά αρχίσαμε τα emails. Παντρευτηκε έκανε καριέρα και χώρισε ένα χρόνο μετά. Τα emails της ήταν γεμάτα ενθουσιασμό για την μεγάλη της ζωή και για την ανεξαρτησία που είχε κερδίσει. Ανέβαινε βαθμίδες και κέρδιζε εχθρούς. Μου έγραφε για ασύλληπτους ανταγωνισμούς στην δουλειά και για μοναχικά βράδια. Πριν δύο χρόνια μου απάντησε στα παραπονά μου που αργεί να μου στείλει νέα της λεγοντάς μου σχεδόν με επαγγελματικό τόνο ότι είναι αυτό που λέμε buzy. Μόνο που δεν μου υπέγραφε Με εκτίμηση..Μου στοίχισε πολύ αλλά το προσπέρασα.
Σταμάτησα να της γράφω και σήμερα έλαβα ένα μηνυμά της στο facebook.
Eleftheria .... 21 June 2010 on 8:26 μ.μ.
Re:
Ακολουθεί δακρύβρεχτο μήνυμα οπότε αν είσαι στην δουλειά, έχε τον νου σου. Νοσηλεύομαι σε μια κλινική στην Β. Ιταλία, η μάνα μου είναι εδώ μαζί μου. Δεν προλαβαινα να παω σε γιατρό ενώ πονούσα 2 χρόνια. Ρε έχω καρκίνο και μάλλον δεν μπορούν να κάνουν και πολλά οι γιατροί.
Κλαίω κάθε βραδυ κρυφά και σκέφτομαι πόσο καλά θα ήταν να είμασταν και πάλι μικρές. [....ακολουθεί μήνυμα με προσωπικές λεπτομέρειες....]
Λυπάμαι αν πρόδωσα την φιλία μας στο όνομα του γιάπι μοντέλου, ξέρεις.. !
Μπορείς να κάνεις εσύ όσα είπαμε γιατί εγώ ξεμυαλίστηκα με τα τόσα όσα ανόητα και δεν με βλέπω να προλαβαίνω? :)

Και μου επισύναψε το τηλέφωνο του αδερφού της για να έχω έναν συνδετικό κρίκο μαζί της σε περίπτωση που...

Και απο το πρωί ανάμεσα σε όσα έχω να λύσω (άλλα σημαντικά, άλλα ασήμαντα)έχω ένα παγωμένο μέρος στο μυαλό μου με παιδικές αναμνήσεις και μια Ελευθερία αδυνατισμένη και κουρασμένη να γελάει και να μου φωνάζει ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ? ξεκαρδισμένη στα γέλια.

Μόλις πριν 10 λεπτά βρήκα το θάρρος και της απαντησα.. Με ένα ΕΓΩ ΔΙΑΛΕΓΩ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ελπίζω να καταλάβει.

8 σχόλια:

  1. -Poios ksexase tin feta me to karpouzi panw sto trapezi tis verantas kai gemisame miges?
    -Egw!
    -Oxi egw!
    -Tha sas piasw apo ta katsomalla kai tis duo kai tha deite!

    -Jojo ti epathes?
    -Autos me xtipise sto mati.
    -Poios autos? O stravopodis, to pswnio o podosfairistis? Autos pou gia na milisei se anthrwpo prepei na upograpsei simvolaio?
    -Autos! Kai den einai stravopodis, oute pswnio!!!!

    Jojo, me ekanes kai eklapsa. Tha grapseis ena vivlio kai tha gineis trani siggrefeas opws itheles? min to afiseis pisw..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. -Γ:Και σου έλεγα σήκωσε το χειρόφρενο, τώρα ξέρεις σε τι μπελά θα μπούμε για να βγει το Lada απο το λιμάνι;
    -Ε:Πάμε για παγωτό; Και ξαναρχόμαστε!

    -E: Εγώ δεν κατάλαβα ποτέ γιατί οι νύφες φοράνε άσπρα.. Το κόκκινο δεν είναι χρώμα; Δεν σημαίνει χαρά;

    -E: Και έπινα και έπινα και έπινα. Το ούζο, χικ, μυζίζει ωραία. Και νασου τα ούζα.
    -Γ: Kαι τώρα πως θα σε πάω σπίτι;
    -Ε: Εχεις liposan;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. -Min klais.. Tha deis ola tha pane kala.
    -Poy to ksereis?
    -Stamata na klais kai des oti se 10 lepta tha ftiaxoun ola.
    -To les giati sto telos panta ftiaxnoun ola.

    Pas stoixima oti oi nosokomes tha mou paroun to laptop apo ta tosa klammata?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν βάζω κανένα στοίχημα.
    Αλλά μπορώ να σε κάνω να γελάσεις.

    Ελα Χριστέ και Παναγιά και 1500 κεφτεδάκια! (Μ.Η)

    Ρε σκέψου οτι υπάρχουν και χειρότερα...(Αηδία έχεις καταντήσει!)

    Θες να έρθω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. hmmmm.. tha erthw egw mallon. Diladi sigoura :)
    To thema einai se ti sxima.. Blaaaaack!

    Spas akoma ta daxtila? DONT
    Pineis akoma ximo rodakino se syskeyasia? DONT
    Kaneis kopanes apo to "mathima"? DO
    Tragoudas stin vroxi? DO
    Klais stin vroxi? DO

    Steile mou ION amygdalou me ton Stelio kai grapse mou panw S agapw!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Lacta εννοείς.

    Πολύ black όμως ρε Λευτεράκη. το κόκκινο χρώμα είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aidia katantises!

    Tha se parw tilefwno. Kapoia stigmi. Kinito den exw. Ma poios noiazetai my friend? Eixame kai sto xwrio mas? Se ligo isws oute laptop. oute e-mails, oute deadlines.. kala ena deadline tha to xw.. BLAAAACK AGAIN!!!

    Auto paei na pei eleutheria.

    O filos sou o Lefterakis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή